Cody Cirigliano ja Tuukan ensimmäinen koulupäivä

Cody Cirigliano & Duke


Kello on 7 aamulla, kun nykyään inkoolainen kouluttaja Cody Cirigliano Texasista saapuu Aktiivitallille. On Tuukan, urhean lännenratsumme ensimmäinen koulupäivä.
Cody varoittaa, että alussa kouluttaminen voi olla aika tylsää. Alussa hevosta valmistellaan tulevaisuutta varten, luodaan kunnioittava suhde kouluttajan ja hevosen välille ja pyydetään hevosta rentoutumaan ja olemaan tarkkaavainen. Kun perusasiat ovat kunnossa voidaan jatkaa vaikeampiin "temppuihin". Nyt pihalle ja Tuukkaa tapaamaan!

Ihmisen oma tila
Ensimmäinen koulutussessio pidetään tallin edessä pyöröaitauksen ollessa vielä lomalla. Tänään Tuukan tulisi muun muassa ymmärtää ihmisen oman tilan kunnioittamisesta. Cody kertoo, että on hyvin tavallista, että hevosia kyllä pusitaan ja halitaan, mutta unohdetaan oman tilan vaatiminen. Lempeästi mutta päättäväisesti Cody näyttää Tuukalle, että sen on jätettävä ihmiselle kunnioittava tila, eikä sen tulisi koskaan kääntää pyllyä ihmiselle.
Tässä onkin Codyn ensimmäinen haaste:
"The one thing that we've GOT to start doing, is to start keeping your distance from him. Because right now he doesn't know his place. He thinks you're just one of the horses."


Pressure eli paine
Cody käyttää sanaa "pressure" eli paine selittäessään miten hän kouluttaa hevosta. Paineen avulla Cody pyytää hevosta tekemään jotakin, ja heti kun hevonen tekee oikein, paine hellittää. Koska itse olen mukana lähinnä median edustajana, uskalla esittää myös niitä kuuluisia tyhmiä kysymyksiä. Kysyn Codylta, mitä hän tarkoittaa paineella, onko se fyysistä ja mistä kuuluisi painaa. Cody selittää, että "paine" on oikeastaan enemmänkin henkistä painetta, vaatimus ja motivointi. Hevosta voi "painostaa" tekemään pyydetty asia monella tavalla, fyysisesti "painamalla" tai ruumiinkielellä.

Rento ja tarkkaavainen hevonen on koulutuksen tavoite

Hevoselle höpöttämisestä
Kysyn myös hevoselle juttelemisesta, kehumisesta ja äänien käyttämisestä. Cody naurahtaa: "Miksi? Eihän hevonen ymmärrä puhetta." Hevoset eivät kehu toisiaankaan sanoin. Kehuessaan ja seurustellessaan Tuukan kanssa tänään Cody taputtaa ja rapsuttaa Tuukkaa, kosketuksella hevosetkin kommunikoivat keskenään. Itsestään selvistä asioista ei kehuta liikoja, niistä palkitaan juuri yllämainittun paineen hellittämisellä. Cody kertoo myös, että hän varmistaa aina, että rapsuttamisessa ja hellimisessä ihminen taputtaa ja paijaa hevosta, ei päinvastoin - yksinkertaisesti siksi, että ihminen heikompana olentona ei kestä hevosen helliä hampaita ja päänheilautuksia samoin kuin toinen hevonen.

Tarkkaavaisena oppilaana huomaan kuitenkin, että kyllä kouluttaja Codykin höpöttelee Tuukalle niitä näitä. "Onpas karvainen hevonen. Näiden karvojen alta löytyy oikein kaunis hevonen." Ymmärrän, ettei hevoselle juttelu ole tietenkään kiellettyä, kunhan tiedostaa, että hevosen korvissa se nyt on vain ihmiselle ominaista ääntelyä. Tuukalle itselleen tarkoitetut viestit tulevat muuta kautta.


Päivän pikainen tutustumissessio tallin ulkopuolella oli vasta alkua Tuukan koulutusrupeamalle, jonka on tarkoitus kestää noin 12 viikkoa. Huomenna on tarkoitus päästä pyöröaitaukseen, jossa varsinainen koulutus voi alkaa. Pian Tuukastamme kuoriutuu oikea lännenratsu!


/Terhi