Koirankoulutusta Tommy Wirénin kanssa.

Viikonloppuna Inkoossa koulutettiin koiria Tommy Wirénin johdolla. Tilaisuuden järjesti Inkoon koirakerho Canidae. Aktiivitallin maneesi sai kunnian olla käytännönharjoitusten näyttämönä.

(napsauta kuvia niin näet ne suurempina)
 
Pääosassa käytännön harjoituksissa maneesillamme olivat ne kuuluisat Pavlovin koirat - eli tarkoituksena oli kouluttaa (m.m) koiria tekemään erinäisiä temppuja ehdollistamisen avulla.

Ehdollistaminen toimii koiralle hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla: kun tämä ratkaisee arvoituksen, kuuluu hyväksyvä naksahdus ja suuhun tulee namia.


Ensimmäinen, tai tärkein, askel harjoittelussa tuntui olevan kuitenkin ihmisen treenaaminen. Onhan siinä paljon koreografiaa, kun on palkittava koira juuri oikealla hetkellä, ei ennakoiden eikä liian myöhään. Monella meistä kun palkitseva namukäsi hakeutuu taskuun jo etukäteen, ennenkuin koira on ehtinyt tehdä siltä toivottua temppua. Tulimmekin siihen tulokseen, että koiranomistajan käsi on tahdosta riippumaton elin.


On myös muistettava, että koira tarvitsee "siedätystreenejä". Temppu, joka onnistuu loistavasti kotona kahden kesken, ei välttämättä heti toimi vilkkaamassa ympäristössä, jossa koiran huomiota kerjäävät monenmoiset mielenkiintoiset asiat, uudet kaverit, autot, lapset tai vaikkapa aasit...


Tässä tarkistetaan, että palkinto varmasti kiinnostaa koiraa... Ei tunnu olevan ongelma. 


Tietenkin myös Aktiivitalli Gunnarsbergin oma maskotti, aasi Federico, pääsi koulutukseen. Tommyn koulutuksessa hän todistikin , ettei olekaan aasimpi aasi. Pienen treenauksen jälkeen Fede-aasi hoksasi, että kun tönäisee sitä sinistä muoviesinettä turvallaan, saapi pian namia. Pienen treenin jälkeen myös Tommy hoksasi, että Federico tykkää rapsutuksista namiakin enemmän.

Kurssi oli mielenkiintoinen, järjestelyt mainiot ja tunnelma koleasta kesäpäivästä huolimatta lämmin. Erityiskiitokset Tommylle inspiroivasta kurssista!

Aktiivitalli Gunnarsberg